Search This Blog

Wednesday, December 26, 2012

آموزش مقدماتی سیستم ماهیگیری فلای فیشینگ


آموزش مقدماتی سیستم ماهیگیری فلای فیشینگ




یکی از دوستان گفته تو همش داری از فلای فیشینگ تعریف می کنی و هیچ مقاله ای در مورد این سیستم قرار نمی دی و در این کتابچه بیشتر به این موضع می پردازیم.
در ابتدا باید بیان کنم که در سیستم فلای فیشینگ نه تنها ما محدود نمی شویم بلکه دنیایی وسیع از ماهیگیری به روی ما باز میشه . . .
زمانی که  سیستم صید قزل آلای من اسپنینگ بود خیلی محدود بودم و فقط لانسه کشی می کردم با تعداد لانسه های محدود ولی با فلای وارد دنیایی بزرگی شدم که با 1000 ران روش آشنا شدم برای صید ماهی.
تو دنیا هر ماهی رو که با قلاب می گیرن با فلای هم میشه گرفت فرقی نمی کنه کوسه 28 کیلویی باشه یا ماهی کولی 28 گرمی . . .


لوازم سیستم ماهیگیری فلای فیشینگ
ادوات اصلی فلای :
ادوات اصلی فلای متشکل شده از:
·        چوب فلای
·        موتور فلای
·        نخ فلای
·        لیدر
·        پشه
ادوات فرعی فلای :
·        فلای باکس
·        جلیقه فلای
·        چاک فلای
·        زینگر
·        نیپر
·        چکمه فلای
·        کلاه 
·        عینک ماهیگیری
انجام ماهیگیری فلای  با داشتن ادوات اصلی امکان پذیر می باشد و  ادوات فرعی باعث آسان تر انجام شدن سیستم فلای می شود.
ادوات اصلی سیستم فلای فیشینگ
موتور فلای reel fly:
موتور فلای یکی از ساده ترین موتور های هست که تا به حال دیدم و عمر اون نصبت به موتور های دیگه خیلی بالا تره و بیشتر حکم مخزن رو داره و فلای کار ها بیشر برای بست نخ روی اون استفاده می کنند تا کار های دیگر و بیشتر ماهی هارو با کشیدن نخ هدایت می کنند تا جمع کردن با موتور به استثنای چند سیستم ماهیگیری دریا و ماهی های سنگین وزن و روی هر موتور حدود 25 متر نخ ماهیگیری  ساپرت می کنه رو نوشته مثلا شماره 5 / 6/ 7 و فقط ما مجازیم این شماره از نخ هارو استفاده کنیم. موتور های فلای هم کلاچ دارن که ما می تونیم هم در پرتاب ها از اون استفاده کنیم هم در خسته کردن ماهی های بزگ.
موتور های فلای در دو نوع فلزی و پلاستیکی می باشند که موتور فلزی ها سنگین تر و  با عمر بیشتر و موتور های پلاستیکی خیلی سبک تر می باشند و بیشترین سایز نخی که روی موتور ها جا می شود حدود 25 تا 30  می باشد بغیر از اون موتور های فلای دریایی که تا 4 برابر این سایز رو ساپرت می کنه
چوب فلای rod fly:
چوب فلای هم مثل چوب های دیگر سیستم های ماهیگیری دارای مشخصه های خود می باشد که در این قسمت به اون می پردازیم ، اکثر چوب های فلای 4 تیکه می باشند و حمل بسیار آسان دارن من عاشق این فاکتور از چوب های فلای می باشم ، چوب های فلای در 3 اکشن طراحی و ساخت شده اند که نوع اول اکشن چوب در تمام قسمت های چوب و جود دارد و در نوع دوم اکشن چوب فقط در قسمت و سطی و انتهای چوب وجود دارد ، و در نوع سوم اکشن چوب فقط در انتهای چوب و جود دارد و ما نصبت به نوع ماهیگیری می تونیم این نوع اکشن هارو انتخاب کنیم.
طول چوب های فلای رو به فوت می نویسن مثلا چوب 9 فوتی که حدود 270 متر می شود. چوب های فلای شماره بندی دارن که از شماره پایین 1 شروع شده تا شماره 12 موجود می باشد. شماره چوب تخصص سیستم ماهیگیری اون چوب رو مشخص می کنه.
مثلا چوب مخصوص رودخانه برای ماهی های رودخونه ای معمولی یا چوب مخصوص صید ماهی قزل آلا یا چوب مخصوص کپور ماهیان یا چوب مخصوص ماهی های سنگین و ماهی های آب شور.
چوب شماره 4-5 رو بیشتر برای ماهیان رودخانه در سایز های معمولی استفاده می کنند
چوب شماره 5-6 رو بیشتر برای ماهی های قزل آلا  استفاده می کنند
چوب شماره 7-8 رو بیشتر برای صید کپور ماهیان و ماهی های بزرگ تر استفاده می شود
چوب بالای شماره 8 رو بیشتر برای ماهیگیری دریا و ماهی های سنگین وزن استفاده می شود.
توجه داشته باشید هرچه شماره چوب بیشتر باشد اکشن چوب به خاطر مقاومت بالای چوب کمتر می شود و هر چه شماره چوب کمتر می شود اکشن چوب بیشتر می شود.
نخ فلای line fly:
تمام قدرت پرتاب در فلای با استفاده از اکشن چوب و با نخ فلای امکان پذیر می باشد ودر پرتاب های فلای از هیچ گونه سربی استفاده نمی شد. نخ های فلای که متشکل از یک نخ تابیده شده که به دور آن روکش پلاستیکی و جود دارد .
رنگ نخ فلای تخصص اونو برای ماهیگیری مشخص می کنه مثلا نخ های با رنگ روشن به صورت کاملا شناوری می باشند که به زیر آب نمی روند در هنگام پرتاب و نخ های به رنگ تیره و مشکلی نخ های سینک می باشند که به راحتی زیر آب فرو می روند و بیشترین کاربرد آنها در عمق آب می باشد. نخ های فلای معمولا 25 یا 30 متری می باشند و موتور فلای هم همین قدر نخ رو بیشتر ساپرت نمی کنه.
نخ های فلای هم شماره بندی دارن که مثلا در سایز های 5 -6- 7 که نخ انتخابی باید با موتور و چوب فلای هم خونی داشته باشد.
رنگ نخ فلای بیشتر برای دید ماهیگیر می باشد تا بتونه مسیر نخ رو در ها و در آب دنبال کنه
لیدر فلای lider fly:
شاید با خدتون گفته باشید نخ سبز رنگ فلای با اون زخامتش چه جوری ماهی فرار نمی کنه و صید میشه ، در اینجا انتهای نخ رنگی فلای لیدر متصل میشه و ماهی فقط همون نیم متر آخر سیستم ماهیگیری ماور می بینه که بغیر از پشه و نخ لیدر چیزی دیگر نیست نخ هم چون بی رنگه ماهی فقط پشه رو می بینه.
لیدر رو در فلای باید زیاد در نظر گرفتم مثلا بالای  یک مترو نیم یا دومتر و تو صیعه میشه طول لیدر بیشتر از طول چوب نشه و خود من مثلا طول لیدر رو  حدود 2.70 می گیرم به اندازه چوب فلای که دارم.
لیدر ها به چند نمونه می باشد که همان نخ ساده می باشد که زخامت نخ در ناتها و ابتدا به یک میزان می باش دو دیگری نوع نخ لیدر جالبی می باشد که زخمات نخ در ابتدا تا انتها بسیار متفاوت می باشد مثل محل اتصال لیدر به نخ پشه سایز 45 می باشد و در میان سایز 30 و در انتها محل نصب پشه سایز10 می باشد.
طعمه پشه:
همان گونه که در جریان هستید سیستم فلای فیشینگ از زندگی حشرات و موجودات در طبیعت الگو می گیرد برای همین اکثر پشه ها روی مدل حشرات بافته می شود. برای اینه ما بتوانیم بهترین نتیجه را از ماهیگیری فلای به دست بیاریم باید ازاطلاعاتی در مورد نحوه زندگی حشرات داشته باشیم. از یک پشه ما می تونیم سه مدل پشه داشته باشیم که مراحل زندگی یک پشه رو تشکیل می ده که اولی لارو یا نمفت حشره می باشد که زمانی که حشره از تخم به وجود می آید که این مجودات رو ما به راحتی می تونیم در کف آب میون سنگ ها پیدا کنیم و برای همین در زمان استفاده از نمفت ها یا لاروها می تونیم اون پشه رو در کف آب برای صید ماهی قزل الا و دیگر ماهیان استفاده کنیم برای همین که اکثرا در زیر آب حرکت داده می شود به انها پشه زیر آبی یا خیس گفته می شود.
مرحله دوم ایمرجر یا پشه نیمه بالغ می باشد که حشره به سایز بزرگتر و دارای تحولاتی در زندگی خود می شود که بیشتر در انتهای آب و کف آب دیده می شوند در این مرحله پشه خود را برای تبدیل شدن به حشره کامل آماد می کنند برای همین ما می تونیم پشه نیمه بالغ رو استفاده ودر ماهیگیری برای صید ماهی ها استفاده کنیم و به این دسته ازپشه های پشه های زیر آبی یا خیس گفته می شود.
مرحله سوم  پشه کامل می باشد حشره ای که به بزرگ ترین سایز خود در زندگی می رسد و اکثرا داری بال می باشند و رنگ های متنوعی دارا می باشند این دسته از حشرات در دو نوع بافته می شود یکی پشه های رو آبی یا پشه های خشک و دیگری پشه های زیر آبی یا پشه های خیس.
فرق این دو پشه در شناور بودن یا نبودن آن در موادی هست که در آن استفاده می شود واین خاصیت رو به آن میده.
پشه ها در مدل ها از دسته های زیادی با نام های متنوعی تشکیل شدند که به چند نونه از این دسته ها آشنا می شویم
مدل پشه های استیمرها
این نوع پشه ها از دسته های می باشد که در زمان بافت انها از نوع خواصی از الگو بافت استفاده نمی شود و بیشتر از مدل تخیلی خود بافنده استفاده می شود وبیشترین هدف بافت این نوع از پشه ها تحریک بیشتر ماهی به خاطر شکل بافت پشه می باشد و خود من هم علاقه زیادی به بافت این مدل پشه ها دارم و خودم هم چند مدل آب شیرین و شور اونو طراحی و بافتم که اسمشو ebi fly pattern  گذاشتم و برای این در این مقاله در باره این استیمر صحبت می کنم که نتیجه های باور نکردنی از این پشه استیمر به دست آوردم.
یکی از دیگر فاکتر های پشه استیمر سایز بدی اونه که ما هیج محدودیت سایز در این مدل پشه هارو نداریم


مدل پشه های طبیعی
پشه های طبیعی همون مدل های می باشند که از الگو واقعی حشرات طبیعی در بافت استفاده می شود و اکثرا هم سایز پشه ها با سایز مدل اصلی براوری می کند
ادوات فرعی سیستم فلای فیشینگ
فلای باکس fly box :
یکی از زیبا ترین تجهیزاتی که یک فلای کار می تونه داشته باشه فلای باکس می باشده جعبه ای برای نگهداری و دسته بندی پشه ها. فلای باکس ها در بازار مدل های مختلفی وجود دارد که یکی ازبهترین مدل ها به این صورت می باشد که زمانی که ما در جعبه رو باز می کنیم یک سمت  جعبه پارتیشن های تفکیک شده با در وجود دارد و در طرف دیگه به نحوی باشد که پشه مستقیم به بدنه فلای باکس متصل می شود.
 جلیقه فلای :
جلیقه فلای یک از لوازمی هست که واقعا در نبود اون یک ماهیگیر فلای کار احساس می کنه که نصفی از وجودش نیست و این جلیقه ها مانند تمام لوازم دیگر فلای کاملا از دیگر تجهیزات ماهیگیری متفاوت می باشد. بزرگ ترین مشخصه جلیقه های فلای محل نصب اسان پشه به جلیقه می باشد که از جنس پنبه می باشد و خواصی زیادی دارد که مهم ترین آن نگهداریو خشک کردن پشه می باشد تعداد زیاد جیب جلیقه ها به ماهیگیر این امکانی میده که هم زمان تعداد زیادی از لوازم خوشو حمل و نگهداری کنه جلیقه های فلای خیلی کوتاه هستند ودلیل آن هم اینه که این امکانو به ما بده تا بتونیم چکمه های بلند به پوشیم و زمانی هم که وارد آب میشیم تا خیس نشه. در فصل های بسیار گرم فلای کار ها کمتر از جلیقه استفاده می کنند درعوض اون از وسیله ای شبیه گردنبند استفاده می کنند که به اون هرزگرد های متصله که ما می تونیم تمام تجهیزات ماهیگیری خودمو نو به اون هرز گرد ها تک تک متصل کنیم حتی این تجهیزات می تونه یک دوربین عکاسی کوچک دیجیتالی باشه.

چاک فلای (نت فلای) fly net:
اگه اولین کسی بودم که می خواستم در باره فلای مقاله بنویسم یا اونو تعریف کنم حتما نت فلای رو جزع ادوات اصلی فلای می کردم یعنی بدون چاک فلای اصلا ماهیگیری فلای امکان پذیر نبود ولی به دلیل هزینه های بالای تهیه این چاک ها در ایران همون ادوات فرعی بمونه بهتره . سبک بودن  ، جنس چوبی ، جمع جور بودن این نت ها واقعا حس خوبی به ماهیگیر میده من که خودم زمانی که نت حرفه ای فلای به دست گرفتم ماهیگیری که انجام می دمو با یه حسو حال نو دارم تجربه می کنم و از دوست عزیم آقای علی مافی تشکر می کنم که یه نت فلای حرفه ای برای اینجانب از تهران ارسال نمودند. نت های فلای از توری درست شده که هیچ صدمه ای به ماهی به خاطر الیافش وارد نمی کنه و روی آب شناور می مونه و ماهیگیری می تونه به خاطر سبک بودن و جمع و جور بودنش ساعت ها اون با خودش حمل کنه.
زینگر :
زیبنگر وسیله ای می باشد که مثل متر عمل می کنه یعنی زمانی که ما گیره های اونو می کشیم نخ آزاد می کنه و زمانی که اونو رها می کنیم به صورت اتوماتیک جمع می شود و به این گیره ها می تونیم دیگر ادوات فلای رو برای استفاده آسان متصل کنیم و زینگر ها به صورت تک گیره یا دو گیره در بازار موجود می باشد و نصب یک زینگر بروی جلیقه فلای می تونه حس خوبی به یک فلای کار بده و اونو در ربافت لیدر کمک کنه
 نیپر :
دیگه تو سیستم فلای قیچی و ناخونگیر معنای نداره و نیپر تمام کار های این تجهیزات رو انجام میده و بهترین محل نصب نیپر بروی زینگر می باشد. به صورت ساده می گم نیپر همون ناخونگیر بدون دسته هست



چکمه :
اکثر مواقع برای رسیدن به عمق ایده آل یا جریان و مکان ایده آل ماهیگیری ما مجبوریم در آب باشیم و حرکت کنیم برای همین استفاده از چکمه می تونه کار مارو خیلی راحت کنه
 کلاه :
علاوه بر اینکه کلا سایه بان خوبی برای ما در ماهیگیری محصوب می شود یه محافظ خوب هم برای سر و گوش ما میتونه باشه ، قلاب سرگردان فلای در هوا می تونه برای ماهیگیری و سر ماهیگیر خطرناک باشه
 عینک مخصوص ماهیگیری:
نه تنها با یک عینک استنادارد ماهیگیری پلاریزه ما می تونیم ماهیگیری آسانی رو داشته باشیم بلکه دیگه امکان این وجود ندارد که قلاب پشه به چشم ما بر خورد کند و اصلا بدون عینک ماهیگیری فلای دیونگی محضه.
تاکتیک های ماهیگیری فلای فیشینک
دنیای فلای خیلی بزرگ تر از اونچیزی هست که منو تو به اون فکر می کنیم برای همین فقط مختصری از تاکتیک های پایه صحبت خواهیم کرد.
همان گونه  که قبلا گفته شد سیستم فلای فیشینگ از طبیعت الگو می گیرد و کاملا به زندگی واقعی حشرات نزدیک می باشد. با نگاهی به طبیعت و زندگی حشرات می توانیم به سادگی خودمون تاکتیک ماهیگیری کشف و استفاده کنیم و اصلا کاری به حرف دیگران نداشته باشیم . . .
با نگاهی به محل زندگی حشرات در رودخان ها به سادگی می تونیم متوجه بشیم که در چه شرایطی یک ماهی قزل آلا به حشره ها حمله می کنند و  از آنها برای غذا خوردن استفاده می کنند.
الگو های استفاده از حشرات و تاکتیک های ماهیگیری که ما می تونیم در فلای فیشیگ استفاده کنیم عبارت اند از:
·        شبیه سازی حشره ای که تازه در آب افتاده
·        شبیه سازی حشره ای که بر روی آب با جریان آب در حال حرکته
·        شبیه سازی حشره ای که در حال فرو رفتن در آب می باشد
·        شبیه سازی حشره  ای که در زیر آب در میون آب حرکت می کنه یا با جریان آب یا بر خلاف جریان آب حر کت می کنه
·        شبیه سازی حشره ای که در زیر آب  در نزدیگی های کف آب در حال ورجو ورجه کردن می باشد.
این نکته رو فراموش نکنید که ماهی قزل آلا بسیار مهاجم می باشد و احساس کنه که مجودی داره از دستش فرار می کنه بیشتر تحریک به حمله میشه برای همین در بیشتر مواقعی که پشه در اب در حال حرکت هست ما شانص صید بیشتر ماهی رو داریم.
ما در سیستم فلای در هنگام کار با  پشه ها از دو اصل پیروی می کنیم یکی طعمه پشه رو با همراه جریان آب به پایین رودخانه هدایت می کنیم و دیگری پشه رو مخالف آب به سمت بالا دست رودخانه جمعی می کنیم در روش اول بیشتر از پشه های رو آبی استفاده می شود و با پرتاب پشه بروی سطح اب پشه رو به پاین دست رودخانه هدایت می کنیم و در تاکتیک های استفاده از حشرات زیر آبی می توانیم همین تاکتیک را برای نمفت ها انجام دهیم و پشه نمفت را با جریان اب به سمت پایین رودخانه هدایت کنیم البته در زیر آب و در روش دوم ما می توانیم با استفاده از پشه های زیر آبی مانند ایمرجرها و نمفت ها در زیر آب پشه رو با مقاومت آب به سمت بالادست رودخانه جمع کنیم
پرتاب های در سیستم فلای فیشینگ casting fly
اگه بگم فقط همین پرتاب های فلای خودش یه دنیای دیگه داره که دها کتاب متنوع در باره اون نوشته شده تعجب می کنیم حتی فدراسون مجزای برای این رشته وجود داره. البته زیاد نمی خوام نا امیدتون کنم خود من تا به این لحظه پرتاب های که بلدم در حد دو یا سه پرتابه میون اون 100 ها روش پرتاب اصلاعاتم صفره ولی همون چنتا پرتاب ابتدایی که حتی اشتباهم کارمی کنم باز فلای کار می کنم و وسعی می کنم یه روزی همه پرتاب هارو یاد بگیرم و ماهیگیری خودم انجام می دم و خیلی وقت ها اصلا نیازی به پرتاب بلند نداریم باهمون  دو متر نخ آویزان شده از چوب فلای می تونیم ماهیگیری خودمونو انجام بدیم. فقط برای دوستام تاز کار بگم که وزن پرتاب در سیستم فلای توسط خود نخ انجام می شه و هیچ وزنه ای در پرتاب استفاده نمی شه. و نخ فلای زمانی که خیس میشه بهتر پرتاب میشه و ما فقط با رها کردن نخ و با جلو وعقب کردن چوب فلای در محدوده حکتی بین ساعت 2 تا 11 به راحتی می تونیم نخ رو تا چندین متر به پرواز دربیاریم و پرتاب کنیم.
بیشتر در باره سیستم فلای فیشینک بدانید
تجهیزات فلای و داشتن یک فلای باکس با پشه های متنوع فقط نصفی از ماجرای سیستم ماهیگیری فلای می باشد و نیمه دیگر فلای داشتن تجارب ماهیگیری و شناخت رودخانه ها و نحوه زندگی ماهی ها می باشند و ما با نداشتن اطلاعات پایه از نحوه و محل زندگی ماهی ها هیچ وقت نمی تونیم در ماهیگیری موفق باشیم.
اثبات کارای سیستم فلای فیشینگ در ایران
اگه هنوز فکر می کنید در ایران فلای هیچ کارای نداره و برای اینه بتون اثبات کنم که اشتباه فکر می کنید با این شماره 09364151107 تماس بگیرید تا بتونم بهتر شمارو راهنمایی کنم البته انتظار نداشته باشید با فلای بتونید تو آب گلالود ماهیگیری کنید و ماهی صید کنید در این شرایط خودش روش های بخصوص خودشو داره ، حتی در آب های گلالود با پشه های رو آبی امکان صید ماهی وجود داره.
از صید ماهی قزل آلا شروع می کنیم که آسان ترین و رایج ترین سیستم ماهیگیری ایران و جهان به حساب میاد اصلا اکثر حرفه ای ترین ماهیگیران یا ماهیگیران ساده برای صید آزاد ماهیان از سیستم فلای استفاده می کنند که خوشحالم تو ایران هم روز به روز به این آموار 99% در حال پیوستن هستند.
شما هرجای ایران که بتونید یه ماهی رو با  مپس یا انواع طعمه مصنوعی صید کنید 100% با فلای هم می تونید با استفاده از پشه ها اون ماهی رو صید کنید . تازه اون تنوعی که که تو طعمه های پشه ها هست تو هیچ طعمه دیگه ای نیست.
الان دیگه صید ماهی های مهاجم با فلای خیلی ساده وپیش پا افتاده هست چون فلای کارها در حال صید ماهیان گرمابی با سیستم فلای می باشد.
برترین سیستم های ماهیگیری فلای فیشینگ
Fly fishing for trout
صید ماهی قزل آلا با سیستم فلای فیشینگ
Fly fishing for carp
صید ماهی کپور با سیستم فلای فیشینگ
Fly fishing for barbell
صید ماهی زرد پر با سیستم فلای فیشینگ
Fly fishing for saltwather
صید ماهیان آب شور با سیستم فلای فیشینگ
ارادتمدن شما ابی فیشر

No comments:

Post a Comment

Catching My First Steelhead with a Spey on the Vedder River chilliwack bc

Catching My First Steelhead with a Spey on the Vedder River chilliwack bc Steelhead fishing has always been a dream of mine, and achieving...